Nieuwsbrief 23, maart 2014

Inhoudsopgave

Van de voorzitter

Bezoekers, exposities en bijzonderheden in 2013

Een van onze vrijwilligers

Kunnen we even langskomen ……….. ?

 

Van de voorzitter

Alle vrijwilligers, donateurs, exposanten en een ieder die het Gemaal 1879 een warm toedraagt, wens ik, ook namens onze bestuursleden, alsnog een goed jaar, een pracht van een zomer met veel bezoek en hele mooie exposities toe.

De schuur

Vorig jaar is de schuur niet helemaal gereed gekomen. Door dat het weer niet meewerkte is het schilderwerk buitenom verschoven naar dit jaar. We zijn met de algehele renovatie binnen de begroting gebleven en dat is voor een zeer groot deel te danken aan onze vrijwilligers. In een goede sfeer en geweldige inzet.

Gevelscheuren ?

In september werd geconstateerd dat een blauwe kraanwagen tegen de voorgevel was gereden. Grote scheuren in de muur en blauwe verf op de plaats van de aanrijding. Ook zat het stucwerk in de expositie- ruimte voor een groot gedeelte los van de muur.
De veroorzaker meldde zich snel waarna de verzekering werd ingeschakeld en een offerte voor de reparatie werd gevraagd . Hopelijk wordt de reparatie dan nog voor de opening (zondag 6 april 2014) uitgevoerd.

watergang met vijzel
watergang met vijzel

De watergang

De watergang aan de achterkant van het Gemaal was aan een dringende renovatie toe. Planken lagen los en draagbalken moesten worden vervangen. Gevel- en voegwerk in de watergang moest worden hersteld.
Na intensief contact met het Hoogheemraadschap Hollands Noorder Kwartier (HHNK) is met de werkzaamheden begonnen door aannemingmaatschappij Kistemaker uit Edam. Ook het hekwerk aan de weg wordt vernieuwd. Het geheel komt er heel mooi uit te zien en we zijn er ook erg verheugd over.

Schilderwerk

Het Gemaal moet dit jaar geheel geschilderd worden. Plannen liggen klaar en voor het hele hoge gedeelte van het dak moeten we nog een oplossing vinden i.v.m. met de veiligheid.

Verder hoop ik dat het weer een goed seizoen mag worden met veel bezoek aan het Gemaal en de exposities.

John Wissenburg

 

Bezoekers, exposities en bijzonderheden in 2013

Vanaf 7 april t/m 26 mei exposeerden Nella en Josine van Os met bronzen beelden, ‘gedachtenisjes’ en schilderijen. We telden ongeveer 500 bezoekers waaronder de leerlingen van het Jac.P. Thijsse College en de fietsploeg ‘Heemskerkerduin’. Ook Lisa Buur kwam kijken en schreef „het was interessant”. Het leukste vond ik het kamertje, daar zat mijn overgrootvader altijd in te roken.
In deze periode werd de Fielkerbrug vernieuwd. De waterloop naar het meer was afgesloten en het was warm, met dode vissen en stank als gevolg. Af en toe niet te verdragen.

Piet Veen exposeerde van 2 juni t/m 28 juli met veelkleurige voorstellingen. Er kwamen meer dan 150 bezoekers waaronder de deelnemers van de 3e etappe van de wandel-4-daagse van Alkmaar met wandelaars uit nagenoeg alle provincies.

Joyce van Bruggen, edelsmid en Marijke Lips met pentekeningen en collages exposeerden van 4 augustus t/m 29 september. Op de open monumenten dagen kwamen op zaterdag 20 en op zondag 100 bezoekers. Door school- en groepsbezoek dit jaar rond 850 bezoekers.

Hulde aan de suppoosten van de exposities en de rondleiders en vertellers van het Gemaal 1879.

Greet Blokker

 

Eén van onze vrijwilligers

Fred Verdonk met cowboyhoed
Fred Verdonk

Mag ik mezelf even voorstellen. Mijn naam is Fred Verdonk 62 jaar, in Limmen geboren en getogen. Getrouwd met Ria Alles uit De Rijp, 2 kinderen en reeds een kleinkind.
Mijn hobby’s zijn: Fietsen(race), EHBO, klussen, vakantie.
Vriend van het gemaal Limmen.
En bijna vutter.

Wat het gemaal Limmen mij het meeste aanspreekt.
23 geleden werd er gevraagd om het oude gemaal met enthousiaste mensen om te bouwen tot een museum en expositie ruimte. Zo ontstond een groep vrijwilligers die zich „vrienden van het de gemaal” noemde.
Ik mag me gelukkig prijzen, dat ik daar zoveel jaren al bij hoor. Een groep vrijwilligers die heel veel werk verzet hebben. Het vele overleg met instanties. Elektrakabels omleggen, het gebouw van aardgas en drinkwater voorzien, elektromotor ombouwen, wanden isoleren cv aanbrengen, achter sponsoren aan, zorgen voor de expositie ruimte dat er iedere keer weer wat moois hangt.

Wat mij aantrekt in een watergemaal, is dat wij hier in deze omgeving volledig van afhankelijk zijn, willen wij droge voeten houden. Wanneer je door de mooie polders rijd heb je daar geen idee van.
In het gemaal heerst echt de sfeer van vroeger, de lucht die er hangt van leer en olie.
De draaiende wielen van de enorme overbrenging van motor naar de vijzel die het water uit de polder maalt en in het boezemwater stort.
De mensen die een bezoek brengen zijn vaak heel enthousiast na het aanhoren van de informatie en het draaien van de installatie, en hadden nooit verwacht dat dit in het oude gebouw plaats vindt.

Fred Verdonk

 

Kunnen we even langskomen ……….. ?

Het Jac.P. Thijsse College uit Castricum organiseerde een ‘waterproject ‘ voor leerlingen en de heer Weidweiler (docent) informeerde of het mogelijk zou zijn om met de leerlingen ‘even langs te komen’ bij het Gemaal 1879. Op de vraag wanneer, met hoeveel en hoeveel tijd krijgen wij om het verhaal over het Gemaal 1879 te vertellen (we kunnen uren over water en de belangrijkheid daarvan praten), werd medegedeeld dat de puntjes nog eventjes op de í gezet moesten worden.

We zouden tijdig en volledig ingelicht worden over onze vragen. En dat gebeurde ook.

Leerlingen van Jac.P. Thijsse College
Leerlingen van Jac.P. Thijsse College

Het waterproject startte dinsdag 14 mei bij de brandweer in Akersloot en zou ergens in de zeeduinen tussen Castricum en Heemskerk eindigen. Op deze route werd op verscheidene plaatsen iets verteld over het belang van water en de vele grondsoorten in de regio welke water vasthouden, tegenhouden en/of makkelijk doorlaten.

Deelnemers waren de leerlingen van de alle tweede klassen van de Mavo, Havo en Vwo.
Al met al ongeveer 380 leerlingen. Zij werden ingedeeld in groepjes van 6 leerlingen, door elkaar, jongens en meisjes en opleidingen. En zij kwamen op de fiets met een interval van 10 minuten. Om te voorkomen dat ze gingen friemelen aan elkaar moest elke groep na 8 minuten weer vertrekken.
Of dat lukte ? Niet altijd, maar alles liep gesmeerd.

Aan alle groepen hebben we ons verhaaltje kwijt gekund en de vragen die de leerlingen moesten beantwoorden hebben we kort en kernachtig kunnen bespreken.
De vragen waren onder andere „wat is een gemaal en waarom staat dat dáár en wanneer moet er gepompt worden en waarom, etcetera??? „.

In drie ochtenden kwamen alle deelnemers langs en zij werden bij het gemaal opgevangen door twee vrijwilligers van het gemaal en een aardrijkskunde leraar, elke keer een andere docent.
Een grote verscheidenheid kwamen we tegen in de groepen zelf qua belangstelling, onderlinge band, niveau van de vragen en opmerkingen. Te veel om dit in een kort verhaal te vermelden.
Of het allemaal overgekomen is of is blijven hangen dat weten we niet, maar we hebben er wel ontzettend veel plezier aan beleefd om met deze leeftijd in contact te komen. Al was het dan heel kort (8 minuten) en we ons verhaaltje vele malen moesten vertellen. De grote verschillen van de groepen en dat we ongeveer 380 verschillende fietsen hebben gezien, maakten dat we elke ochtend, als de laatste groep vertrokken was, met een tevreden gevoel huiswaarts keerden om de volgende ochtend weer ‘fluitend’ op tijd aanwezig te zijn.

We wilden er niets van missen.

Jan Hurkmans
Niek Beentjes
Jan Scherpenzeel
Adze Nijmeijer