Nieuwsbrief 22 - 2013

Inhoudsopgave

Het schuurtje en de inlaat

Bezoekers en exposanten in 2012

Nieuwe vrijwilliger

Adres Gemaal

 

Het schuurtje en de inlaat

vrijwilligers leggen pannen op het vernieuwde schuurtje
vrijwilligers leggen pannen op het vernieuwde schuurtje

Aan het begin van de lente wens ik u allen weer een goed seizoen 2013.

Vorig jaar schreef ik en hoopte ik dat onze nieuwe schuur voor het seizoen open zou zijn maar het liep allemaal niet zoals gedacht. Toch is uiteindelijk alles goed gekomen.
Het stellen van de profielen, het metselen, het stellen van de kap en het leggen van de pannen en de nokvorsten, die nog even gesponsord werden door Akerbouw, namen meer tijd dan gedacht, mede door de weersomstandigheden. Na het aftimmer-werk en de betimmering van de goot mag het uiteindelijke resultaat dat we met vereende krachten hebben neergezet, toch gezien worden.

Alleen de stucplint rondom rest nog, maar wordt binnenkort door een bevriende stukadoor uitgevoerd. Financieel zijn we uiteindelijk toch onder de begroting gebleven, een mooi resultaat. De terrein-afwerking zal ook nog met vereende krachten uitgevoerd worden.

inlaat met schuif
de waterinlaat

Het Hoogheemraadschap belde mij of we nog een foto hadden van de inlaat, nou die was niet voorhanden, maar ik wist dat deze precies hetzelfde was als die bij de Noordermolen.
Er was nog wat geld over dus is door het HHNK deze inlaat vernieuwd. Ook hier zijn we natuurlijk erg blij mee.

Ik hoop verder dat we dit jaar succesvolle exposities hebben en veel bezoek en een mooie zomer.

John Wissenburg

 

Bezoekers en exposanten in 2012

Allereerst een opgave van bezoekers vanaf 2007 t/m 2012.
2007: 960, 2008: 1279, 2009: 934, 2010: 870, 2011: 600, 2012: 500.

We zien een dalende lijn in het aantal bezoekers, die voor het jaar 2012 zeker te maken heeft met het (fiets)weer. Een andere reden kan zijn dat het aanbod van exposities en activiteiten in onze omgeving sterk is toegenomen. Het aantal bezoekers dit jaar tijdens het Open Monumenten Weekend was goed te noemen, in totaal ongeveer 200 bezoekers, waarvan 120 op de zondag.

Gratis entree in het open monumenten weekend, dus geen inkomsten, maar wel een heleboel leuke reacties en mensen van elders.

Uit het gastenboek

Bezoekers uit Edam:
‘Bedankt voor de toelichting van de waterhuishouding. Heel interessant dat dit gemaal nog steeds de mensen van NU een indruk kan geven hoe dit allemaal TOEN ontwikkeld was (het plaatsen van een stoomgemaal op de waterloop van de Zuidermolen) en zeker de ontwikkelingen erna (van stoom naar stroom), dus de mogelijkheden en capaciteit van de gemalen van NU (een computergestuurd nieuw gemaal naast het oude).

Bezoekers uit Noord-Brabant:
‘Vandaag op de Open Monumentendag een prachtige rondleiding gehad. Een stuk geschiedenis en techniek.
Hoogtepunt van de dag’.

Thijs en Isa met hun grootouders uit Akersloot:
‘Wij waren hier nog nooit geweest. We vonden het leuk’.

Van 1 april t/m 27 mei exposeerde Hans ten Broeke met acryl- en olieverfschilderijen en objecten.

Zijn kleinzoon opende de tentoonstelling door een vingerverfschilderij te maken.

In deze periode kwamen ongeveer 147 mensen op bezoek.

Margje Kuyper exposeerde van 3 juni t/m 29 juli met landschap op doek. Haar tentoonstelling werd op 1 juni geopend door Roland Colastica, schrijver uit Curacao. Bezoekersaantal ongeveer 35.

Van 5 augustus t/m 30 september exposeerde keramiste Annelies Deutekom met beelden van mensen en honden; de tentoonstelling werd geopend door schrijfster Nel Klaver. Bezoekersaantal ongeveer 55.

Op 15 april werd de Landschapsdag “10 jaar later” georganiseerd in Castricum, Limmen en Akersloot.

De gebouwen van Scouting Akersloot, Brandweer Akersloot en Boerderij Het Vertrouwen boden diverse activiteiten en informatiestands, ook van Gemaal 1879. Co Bosschaart was op de boerderij aanwezig met onder andere de Weidevogel Vereniging, de Korenmolen De Oude Knegt en de Historische Vereniging Oud-Akersloot. De molen en het gemaal waren ook opengesteld en te bezoeken.

Om 12.00 uur speelde het Duo Leeghwater in het gemaal. Het duo bestaat uit twee musici die actief zijn in het Nederlandse en internationale muziekleven.

Marieke Wenink is een veelzijdige altvioliste, o.a. werkzaam in het Gelders Orkest; fluitiste Marieke Franssen legt zich voornamelijk toe op hedendaagse muziek en speelt o.a. met het Wervelwind Ensemble muziektheater voor kinderen.

Duo Leeghwater brengt muziek op bijzondere locaties, die daar in eerste instantie niet voor bedoeld zijn. Het duo ziet het als een uitdaging om de hele omgeving bij de voorstelling te betrekken: muziek, ruimte en landschap vormen één geheel.

Het werd een bijzondere ervaring voor de aanwezigen, waaronder 2 componisten, die speciaal voor het duo muziek schrijven.

De kinderen en volwassenen genoten zichtbaar van dit bijzondere optreden, genaamd ‘Halte Pompstation’.

Op vrijdag 22 juni zorgden Marry en Niek Beentjes voor de openstelling tijdens de Wandel-4-daagse Alkmaar.

Zij noteerden: ‘veel belangstelling en gebruik van het toilet’.

Greet Blokker

 

Nieuwe vrijwilliger

Jan Scherpenzeel
Jan Scherpenzeel
Ik ben mijn carrière begonnen als loodgieter. In 1973 ben ik op de tram in Amsterdam gaan werken als tram-bestuurder. De laatste 20 jaar van mijn loopbaan bij het GVB heb ik als kaartcontroleur gewerkt en heb daar collega’s opgeleid tot kaartcontroleur.

Er is mij gevraagd een stukje te schrijven over hoe ik met het gemaal in aanraking ben gekomen.

Ongeveer anderhalf jaar geleden, ik was toen net 65 jaar geworden, werd ik door de Gemeente Castricum uitgenodigd om te komen kijken wat er voor vrijwilligerswerk te doen was in en om Castricum.

Deze middag kwam ik in contact met het Museum Gemaal. Ik was direct enthousiast en heb mij aangemeld als vrijwilliger. Na een kennismaking ben ik door John en Co rondgeleid in het Gemaal en het sprak mij direct aan. Het is een stukje geschiedenis wat behouden moet blijven.

Verder houd ik van alles wat met water te maken heeft, vissen, zeilen, varen met een privéboot door de Amsterdamse grachten, ook heb ik tien jaar aan sportduiken gedaan. Havensteden interesseren mij enorm, ben dan ook heel vaak in IJmuiden te vinden.

Ik ben al 41 jaar getrouwd met Trix, wij hebben 2 getrouwde dochters en 4 kleinkinderen waar wij veel tijd aan besteden.

Ik hoop nog lang als vrijwilliger te kunnen helpen in het Gemaal.

Jan Scherpenzeel

 

Adres gemaal

plattegrond In de nieuwsbrief van vorig jaar hebben we gemeld dat er verwarring was ontstaan over het adres van het gemaal. We voeren al sinds jaar en dag het adres Fielkerweg 4 te Akersloot, maar onze overburen hebben als adres Klein Dorregeest. Dit laatste werd nog eens extra bevestigd doordat er in de herfst 2011 straatnaambordjes verschenen met de aanduiding “Klein Dorregeest”.

Was ons adres dan fout? Natrekken bij de gemeente leverde op dat ons adres wel degelijk Fielkerweg was.

Tot de 90-er jaren van de vorige eeuw was Klein Dorregeest onderdeel van de gemeente Uitgeest en daarmee ook de weg die langs het gemaal loopt. De grens tussen Uitgeest en Akersloot was de berm tussen het uitwateringkanaal van het gemaal en de weg, het gebouw van het gemaal stond tegen die grens aan, maar in Akersloot en kreeg van die gemeente z’n adres. De meest nabijgelegen weg was de Fielkerweg en zo ontstond de adresaanduiding.

Klein Dorregeest is in de 90-er jaren door een gebiedsruil bij Akersloot gevoegd, maar de adressen ter plekke zijn niet veranderd. Met de gemeente is overleg geweest wat te doen. Wij mogen als nevenadres gebruiken Klein Dorregeest 14, maar het hoofdadres blijft Fielkerweg 4, dat wij als stichting ook blijven gebruiken. Voor de duidelijkheid zullen we een adresbordje aan het gemaal plaatsen.

Co Bosschaart

 

Noord-Hollandpad

Het NH-pad voert de wandelaar langs meerdere cultuurhistorische monumenten en veelal over boerenpaden.

Het gemaal ligt op route nr 8 (22 km) tussen Driehuizen en Krommenie en is ‘Ambassadeur’ van dit pad, evenals de firma Dil en het Hoorntje.

Het betekent dat in het gemaal stempelkaarten te krijgen zijn en het gemaal officieel stempelpunt is van deze route.

Wij hopen u allemaal dit jaar te kunnen begroeten, hetzij als wandelaar, hetzij als bezoeker bij de mooie tentoonstellingen die dit jaar te zien zijn in het gemaal.