Contact

Bezoekadres Gemaal

Toegangsprijs
 
 
Spaakwiel met riemoverbrenging t.b.v. aandrijving vijzel of schroefpomp
Spaakwiel met riemoverbrenging t.b.v. aandrijving vijzel of schroefpomp
Fielkerweg 4 te Akersloot. A.u.b. parkeren bij Van der Valk, Hotel Akersloot. Zie onderaan voor de plattegrond bij de blauwe stip (op deze plattegrond wordt de Fielkerweg Klein Dorregeest genoemd).

Bestuur

Voorzitter: John Wissenburg
Secretaris: Co Bosschaart, e-mail
Penningmeester: Hans van der Eng
Vice voorzitter en exposities: Greet Blokker, e-mail
Exposities: Ciska Velzeboer
Techniek en redeactie Nieuwsbrief: Niek Beentjes

Secretariaat en postadres

Heereweg 74, 1901 ME Bakkum
telefoon: 0251-654 142
e-mail: klik hier

Openingstijden

Het Gemaal is geopend van de 1e zondag in april tot en met de laatste zondag in september. Telkens van 13.30 tot 16.30 uur. Op aanvraag ook buiten hiervoor genoemde uren.
Toegang € 1,-, beneden 12 jaar en donateurs gratis. U kunt bij ons niet pinnen, maar wel wel betalen via een QR code.

In deze periode wordt in de voormalige ketelruimte werk van kunstenaars tentoongesteld. Op de etage hangen kaarten en panelen van stichting Oer-IJ met informatie over de historie en de rijke natuur en cultuurhistorie van het Oer-IJ landschap en de Oer-IJ activiteiten. Medewerkers van de stichting Oer-IJ zijn iedere zondagmiddag aanwezig om uitleg en informatie te verstrekken over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van de regio.
Bovendien is er elke zondag gelegenheid om de pompinstallatie werkend te bezichtigen.
Het Gemaal kan buiten de openingstijden en buiten de periode van april t/m september op aanvraag bezocht worden door groepen (minimaal 4) en scholen. Aanmelden via tel. 06-23639029 of klik hier voor aanmelden per e-mail.

Speciale openingstijden 2022

Route Kunstroute Akersloot 2022
Routeoverzicht Kunstroute
Akersloot 2022

Poster Kunstroute Akersloot 2022
Kunstroute Akersloot 2022

  • Molen-en gemalendag: zater- en zondag 14 en 15 mei.
  • Akersloter Kunstroute: zater- en zondag 21 en 22 mei van 11.00-17.00 uur.
  • Donderdag 26 mei (Hemelvaartsdag): jaarlijkse Oer-IJ expeditie. Het Gemaal is dan open voor de wandelaars vanaf 9.30 uur. Voor meer informatie zie de website van het Oer-IJ: www.oerij.eu/wat-doen-wij/activiteiten/oer-ij-expeditie.
  • Open monumentendagen: zaterdag 10 en zondag 11 september: 10.00-16.00 uur. Het thema is: inclusie.

Maandelijkse wandeling

Tijdens de expositieperiode organiseert de Stichting Oer-IJ iedere eerste zondag van de maand een korte wandeling te starten om 13.00 uur vanaf het Gemaal. De route voert door de directe omgeving onder deskundige leiding. Kosten € 3,- incl. toegang tot de expositie. Klik hier voor aanmelden per e-mail. Meer info op de website van Stichting Oer-IJ: oerij.eu/actueel/ommetje-gemaal-23.
Binnen een korte afstand van het gemaal bij De Die en de Sluisbuurt valt veel te vertellen over de grote variatie aan landschappen op deze locatie; van strandwal en strandvlakte tot veenpolders en krekenstelsel. Hier bij Klein Dorregeest zijn sporen gevonden van de oudste bewoning in de regio, zo’n 5.000 jaar oud.

Overige informatie

KvK: 41240550.
RSIN: 8041.38.072. Klik hier voor meer informatie over ANBI en giftenaftrek.